Kredibilní bayesovské odhady netto pojistného - Plecháčová, Valentýna (Univerzita Pardubice, 2015)
Diplomová práce se zabývá využitím bayesovských odhadů při stanovení kredibilního netto pojistného v neživotních pojišťovnách. Hlavní důraz je kladen na model normální/normální. Dále se práce zaměřuje na Bühlmannův model a Bühlmann-Straubův model. Každý zmíněný model je aplikován při využití reálných dat z vybraných pojišťoven, které poskytují pojištění odpovědnosti z provozu motorových vozidel na českém pojistném trhu.
Bayesian credible estimates of net premium
Keywords: Bayesian estimation; credibility theory; model normal/normal Bühlmannův model credibility; Bühlmann-Straub credibility model; Bayesovské odhady; teorie kredibility; model normální/normální; Bühlmannův model kredibility; Bühlmann-Straub model kredibility