Působení Mezinárodní křesťanské misie u Romů v okolí Spišské Nové Vsi - Švecová, Anežka (Univerzita Pardubice, 2008)
Práce se zabývá vlivem romského pastora Emila Adama na jednotlivé aspekty života Romů ve vybraných slovenských osadách. Zkoumá důvody ke konverzi, transformaci romské identity díky působení misie a vliv činnosti této misie na morální změny v životě konvertitů. Důraz je kladen na podobnost či konflikt prvků přinášených misií v porovnání s tradiční romskou religiozitou.
Influence of the Mezinárodní křesťanská misie (International Christian Mission) among the Roma in the region of Spišská Nová Ves
Keywords: Gypsies; Spišská Nová Ves; gypsy enclaves; International Christian Mission; religiosity; Romové; Spišská Nová Ves; romské osady; Křesťanská mezinárodní misie; religiozita