Termická stabilita nimesulidu - Bílková, Lenka (Univerzita Pardubice, 2023)
Tato bakalářská práce se zabývá tepelnou stabilitou léčiva nimesulidu. Tepelná degradace nimesulidu byla studována v závislosti na různých rychlostech ohřevu pomocí kombinace termogravimetrie (TG) a diferenční termické analýzy (DTA). Při měření tepelného chování nimesulidu bylo použito devět rychlostí ohřevu. Hlavní cíl práce spočíval v popisu kinetiky tepelné degradace léčiva na základě TG křivek s důrazem na stanovení aktivační energie pro tento děj. Aktivační energie procesu degradace byla určena pomocí Kissingerovy metody a pomocí Ozawa-Flynn-Wallovy metody. Celková kinetika tepelné degradace byla popsána na základě Šesták-Berggrenova modelu, na jehož základě jsme vypočítali kinetické predikce. Následně byly kinetické predikce rozkladu léčiva nimesulidu diskutovány s ohledem na praktické zpracování tohoto léčiva v teplotním rozmezí 150-250 °C.
Thermal stability of nimesulide
Keywords: termogravimetrie; termální analýza; degradace; nimesulid; thermogravimetry; thermal analysis; degradation; nimesulide