Chrudim a války o rakouské dědictví - Severýn, Libor (Univerzita Pardubice, 2011)
V bakalářské práci se zabývám tématem válek o rakouské dědictví spojených s nástupem Marie Terezie na trůn habsburské monarchie. Předmětem práce je dopad válek na město Chrudim a jeho nejbližší okolí. Úvodní část práce ukazuje vývoj města do 18 století. Další část popisuje evropské události, které vedly k válkám o rakouské dědictví. Následující podkapitoly sledují průběh válek. Jádro práce tvoří výzkum archivních pramenů a Cereghettiho kronika, která detailně mapuje město v 18. století. Tato část práce sleduje pohyb, pobyt a počet vojsk, jejich důsledky a vliv na hospodářskou situaci města.
Chrudim and the Wars of the Austrian Succession
Keywords: války o rakouské dědictví; války; Chrudim; novověk; war of Austrian succession; war; Chrudim; modern period