Využití indexů k analýze vybraných ekonomických veličin - Beranová, Radka (Univerzita Pardubice, 2023)
Bakalářská práce se zabývá využitím indexů k analýze vývoje ekonomických veličin ve finanční instituci. Jsou zde analyzovány ukazatele, které mají vliv na hospodaření finanční instituce. Ke sledování jsou sestrojeny jednoduché indexy (bazické a řetězové) z hodnot zveřejněných ve výročních zprávách z let 2002 - 2021. Na základě závislosti zvolených indexů a vývoje dat v předešlých letech je sestaven odhad vývoje indexů.
Use of indices to analyze the development of selected economic variables
Keywords: jednoduchý index; řetězový index; bazický index; finanční instituce; finanční trh; finanční ukazatele; banky; klienti; pohledávky; závazky; výnosy; náklady; bilance; vývoj; ČSOB a. s.; predikce; regresní analýza; lineární trend; kvadratický trend; simple index; chain index; basic index; financial institution; financial market; financial indicator; banks; clients; receivable; liability; income; expense; balance; development; ČSOB a. s.; prediction; regression analysis; linear trend; quadratic trend