Transepidermální absorpce polycyklických aromatických uhlovodíků - Málková, Andrea; Kotingová, Lenka; Kanďár, Roman; Špryncová, Martina; Laštovičková, Lenka; Bezrouk, Aleš; Borská, Lenka; Köhlerová, Renata; Fiala, Zdeněk (My University, 2018)
Polycyklické aromatické uhlovodíky (PAU) představují skupinu významných kontaminantů pracovního i životního prostředí. Při expozici PAU v pracovním prostředí se vedle inhalační expoziční cesty může významně uplatňovat i expozice dermální. Stávající experimentální údaje o intenzitě a rychlosti penetrace látek do systémové cirkulace jsou zatím omezené. Předkládaný článek se zabývá metodickou a interpretační problematikou transepidermální absorpce PAU in vitro. Byla sledována intenzita (Flux) a rychlost (Lag time) penetrace naftalenu, fenanthrenu, pyrenu a benzo[a]pyrenu přes epidermální membránu z prasečího boltce. Experiment byl prováděn ve vertikálních statických difuzních komůrkách dle Franze (n = 32) a jako rozpouštědlo byl použit isopropyl-myristát. Parametr Flux (nmol/cm2/hod) dosáhl hodnot 95,7 ± 45,5 u naftalenu, 19,5 ± 8,7 u fenanthrenu, 4,38 ± 1,98 u pyrenu a 0,21 ± 0,08 u benzo[a]pyrenu. Parametr Lag time (hod) hodnot 0,26 ± 0,17 u naftalenu, 2,12 ± 0,41 u fenanthrenu, 3,25 ± 0,50 u pyrenu a 11,2 ± 4,08 u benzo[a]pyrenu. Hodnota parametru Flux klesala s molární hmotností PAU, zatímco hodnota parametru Lag time s molární hmotností PAU stoupala. Množství PAU, které za daný časový úsek penetrovalo přes epidermální membránu, se pohybovalo mezi 0,24 % (benzo[a]pyren) až 0,84 % (fenanthren) aplikované dávky. Penetrace PAU přes epidermální membránu vykazovala, v porovnání s experimenty na plné kůži, nižší stupeň variability dat. Z výsledků vyplývá, že použití epidermální membrány by mohlo zpřesňovat jak odhad vnitřní dávky PAU po dermální expozici, tak i odhad souvisejícího zdravotního rizika v rámci konzervativního expozičního scénáře. Experimenty s epidermální membránou jsou však časově i experimentálně náročné, bez možnosti objektivní kontroly integrity epidermální membrány, což může vést k finanční náročnosti testování, ztrátám vzorků a v neposlední řadě i k nárůstu rozdílů hodnot dat, získaných v různých laboratořích.
Trans-epidermal absorption of polycyclic aromatic hydrocarbons
Keywords: polycyklické aromatické uhlovodíky (PAU); dermální absorpce; epidermální membrána; experimenty; polycyclic aromatic hydrocarbons (PAH); dermal absorption; epidermal membrane; experiments