Plísně rodu Fusarium a produkce jejich toxinů - Hrubošová, Dana (Univerzita Pardubice, 2014)
Tato práce se zabývá sledováním výskytu plísní rodu Fusarium a tvorbou vybraných mykotoxinů. U všech identifikovaných kmenů fusarií bylo nutné provést polymerázovou řetězovou reakci pro potvrzení přítomnosti TRI 5 genu, který kóduje tvorbu trichotecenových mykotoxinů. Produkce T-2 toxinu a deoxynivalenolu byla sledována v přítomnosti různých dezinfekcí a fungicidů a v přítomnosti jiných plísní, které se běžně vyskytují na obilovinách. Stanovení obsahu T-2 toxinu a deoxynivalenolu bylo provedeno pomocí komerčně vyráběných setů ELISA a metodou HPLC.
Fusarium fungi and produkction of their toxins
Keywords: Fusarium; T-2 toxin; deoxynivalenol; dezinfekce; fungicidy; plísně; Fusarium; deoxynivalenol; dezinfectants; fungicides; fungi