Cyklopentadienylové sloučeniny molybdenu s funkční skupinou v postranním řetězci - Absolonová, Monika (Univerzita Pardubice, 2018)
Tato práce se věnuje cyklopentadienylovým komplexům molybdenu s funkční skupinou v postranním řetězci. Teoretická část se zabývá cyklopentadienem, jeho reakcemi, ferrocenem a jeho deriváty, fulveny, které jsou výchozími látkami v části experimentální, a nakonec se zabývá i samotnými komplexy molybdenu. Experimentální část se zaobírá řadou reakcí, kdy výchozími látkami jsou fulveny obsahující terciální aminoskupinu C5H4CHC6H4NR2 (R = CH3 nebo CH2CH3) a konečnými produkty jsou pak komplexy se čtyřmi různými bidentátními ligandy.
Cyclopentadienyl molybdenum compounds with function group in the side chain
Keywords: cyklopentadien; molybden; nukleární magnetická rezonance; rentgenová difrakční analýza; cyclopentadiene; molybdenum; nuclear magnetic resonance; X-ray diffraction analysis