VYUŽITÍ ALTERNATIVNÍ A AUGMENTATIVNÍ KOMUNIKACE U SENIORŮ S DEMENCÍ V INSTITUCÍCH - Čermák, Zdeněk; Vítková, Jana (Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2016)
Příspěvek prezentuje možnosti užití alternativních a augmentativních technik u seniorů s demencí v institucích. V úvodu se zabývá současným stavem institucionalizace péče o seniory v Čechách ve vztahu k výskytu demence a kognitivně komunikačních poruch. V diagnostice a terapii osob s demencí jsou kognitivně komunikační poruchy opomíjeny. V terminální fázi demence mohou tyto poruchy vézt k neschopnosti komunikovat. Tomu je třeba předcházet a umožnit seniorům komunikovat. Zde užíváme technik a metody alternativní a augmentativní komunikace jako je předmětová komunikace, komunikace pomocí fotografii, symbolů a piktogramů, znakové systémy a kognitivně intervenční programy.
THE USE OF ALTERNATIVE AND AUGMENTATIVE COMMUNICATION FOR SENIORS WITH DEMENTIA IN INSTITUTIONS
Keywords: Senior; demence; alternativní a augmentativní komunikace; instituce; Senior; dementia; augmentative and alternative communication; institutions