Jiří Sumín: Typologie ženských postav v jeho dílech - Šmejdová, Denisa (Univerzita Pardubice, 2024)
Ve své bakalářské práci Jiří Sumín: Typologie ženských postav v jeho dílech se budu věnovat osobě, dílu a především rozboru různých typů ženských hrdinek v románech, novelách a povídkách spisovatelky Amálie Vrbové, které napsala pod pseudonymem Jiří Sumín. V první části práce přiblížím život Amálie Vrbové, ve druhé části shrnu její celoživotní literární dílo (včetně děl, které nenapsala pod jménem Jiří Sumín) a ve třetí části rozeberu čtyři základní typy ženských postav, jimž je v jejím díle věnována největší pozornost. Následně do těchto kategorií zařadím postavy z konkrétních děl (zde budu ovšem používat pouze beletrii psanou pod jménem Jiří Sumín). Na těchto příkladech se pokusím přiblížit styl vykreslení ženy 19. století a všeho, co k danému tématu patří z pera spisovatelky, která se touto problematikou ve svých dílech zabývala v hojné míře.
Jiří Sumín: Typology of female characters in his works
Keywords: Sumín, Jiří; Vrbová, Amálie; spisovatelé; romány; venkovský realismus; česká literatura 19. století; ženská literatura; český venkov; život v 19. století; emancipace; postavení ženy ve společnosti; writers; novels; rural realism; czech literature of 19th century; female literature; czech countryside; lifestyle in 19th century; emancipation; woman's status in society