Syntéza a analýzy modelu vybrané části komunitního plánování - Ferynová, Lenka (Univerzita Pardubice, 2012)
Cílem diplomové práce je vytvoření modelu vybrané části komunitního plánování sociálních služeb v Pardubicích a analýzy tohoto modelu. Tvorba modelu je založena na definici systému komunitního plánování sociálních služeb (KPSS), na dotazníkovém šetření a analýzách vytvořených pomocí data miningových metod. Systém KPSS byl definován pomocí Checklandovi metodologie měkkých systémů. Data získaná pomocí dotazníkového řešení byla transformována do datové matice a na jejím základě byly provedeny analýzy. Bylo použito metod shlukové analýzy a rozhodovacích stromů. Pro realizaci těchto metod byl použit programový prostředek SPSS Clementine. V závěru práce byly interpretovány výsledky analýz.
Synthesis and analyses of a model of a selected area of community planning
Keywords: komunitní plánování; sociální služby; metodologie měkkých systémů; CATWOE; data mining; shluková analýza; rozhodovací stromy; Community planning; social services; soft system methodology; rich picture; cluster analysis; decision trees