Rozpad Jugoslávie a česká zahraniční politika - Marková, Daniela (Univerzita Pardubice, 2016)
Cílem diplomové práce je zmapovat průběh rozpadu Jugoslávie. Práce se zabývá stručným historicko-politickým vývojem jugoslávské federace, přičemž hlavní pozornost je zaměřena na projevy krize v jednotlivých republikách, které vedly až k válečným konfliktům (ve Slovinsku, Chorvatsku, Bosně a Hercegovině a Kosovu) a k vyhlašování nezávislých států. Zároveň práce analyzuje postoje české zahraniční politiky k událostem související s rozpadem, s důrazem na konflikt v Kosovu.
Desintegration of Yugoslavia and the Czech Foreign Policy
Keywords: Jugoslávie; rozpad; Chorvatsko; Bosna a Hercegovina; Srbsko; etnické konflikty; česká zahraniční politika; Yugoslavia; desintegration; Croatia; Bosnia and Herzegovina; Serbia; ethnic conflicts; czech foreign policy