Vliv esenciálních olejů na vybrané vlastnosti lignocelulózových materiálů - Sedláková, Anna (Univerzita Pardubice, 2011)
Cílem této diplomové práce bylo stanovení hypermolekulárních, mechanických a optických vlastností lignocelulózových materiálů před a po jejich vystavení účinku par esenciálních olejů. K měření byly použity vzorky bělené sulfitové buničiny a dřevoviny. Byla sledována kinetika navlhání a kinetika absorpce organických par. Zaznamenáváním přírůstků hmotnosti vzorků v závislosti na době absorpce par vybraných kapalin spolu s vyhodnocením těchto naměřených hodnot a následnými výpočty byly získány strukturní a povrchové parametry těchto materiálů jako je pórovitost, velikost středních pórů, kompaktnost, adhezní napětí a povrchové napětí. Z mechanických vlastností se u vzorků vyhodnotila jejich tuhost při vystavení v různých prostředích. Z optických vlastností se změřily hodnoty ISO bělosti, hodnoty Lab a žlutost.
Study of essential oils influence on selected properties of lignocellulosic materials
Keywords: celulózové materiály; navlhání; pórovitost; struktura; tuhost; optické vlastnosti; esenciální oleje; cellulosic materials; wetting; porosity; structure; stiffness; optical properties; essential oils