Kritická edice a analýza kroniky Ignáce Hejtmánka z Bystrého - Sahula, Martin (Univerzita Pardubice, 2023)
Diplomová práce je věnována moderní kritické edici kroniky Ignáce Hejtmánka z Bystrého. Cílem práce je zpřístupnění rukopisu veřejnosti prostřednictvím edice, jelikož obsahuje důležité informace z dějin Bystrého od středověku až do konce 19. století. Pramen je cenný především pro detailní zápisy z revolučního roku 1848 a prusko-rakouské války roku 1866. Jednotlivé zápisy byly podrobeny analýze a porovnány s ostatními primárními prameny a odbornou literaturou.
Critical Edition and Analysis of the Chronicle of Ignác Hejtmánek from Bystré
Keywords: kritická edice; kronika; Ignác Hejtmánek; Bystré; 19. století; critical edition; chronicle; Ignác Hejtmánek; Bystré; 19th century