Gynekologická péče v ghettu Terezín - Havlíčková, Lucie (Univerzita Pardubice, 2024)
Předložená diplomová práce je historickou studií z období holokaustu. V teoretické části jsou popsána historická fakta důležitá pro pochopení předložených výsledků v empirické části. Empirická část se zabývá gynekologickou péčí o ženy v Terezíně v období 1941-1945, respektive operačními výkony, těhotenstvím, porody a kým byla tato péče poskytována. Výstupem diplomové práce byly výpočty narozených osob v ghettu Terezín a počty přeživších z těchto porodů z databáze obětí Památníku Terezín. Zjištěny byly nejčastější gynekologické operační výkony z období listopad 1944 až červen 1945 a jména lékařských, ošetřovatelských osobností.
Gynecological care in the Terezin ghetto
Keywords: ghetto Terezín; gynekologie; holokaust; operační výkon; porod; těhotenství; zdravotnická péče; Terezin ghetto; gynecology; holocaust; surgery; childbirth; pregnancy; medical care