Adiktolog v multidisciplinárním týmu - Partlová, Iva (Univerzita Pardubice, 2025)
Diplomová práce se zabývá rolí adiktologa v multidisciplinárním týmu v domově se zvláštním režimem. Cílem je prozkoumat přínosy a limity adiktologa při péči o klienty s duální diagnózou, tedy kombinací závislosti na návykových látkách a dalších psychiatrických poruch. Teoretická část popisuje adiktologii jako regulovaný obor, specifika závislosti, roli a význam komplexní péče o klienty s duální diagnózou. Praktická část obsahuje dvě případové studie ilustrující uplatnění adiktologa v domově se zvláštním režimem. Dále v praktické části je obsažena expertní diskuze s prvky focus group, která pojednává o významu role adiktologa v multidisciplinárním týmu. Závěrem jsou diskutovány možnosti zlepšení integrace adiktologa do multidisciplinárního týmu a doporučení pro praxi
Addiction specialist in a multidisciplinary team
Keywords: adiktolog; multidisciplinární tým; závislost; abstinence; duální diagnóza; zvláštní režim; addiction specialist; multidisciplinary team; addiction; abstinence; dual diagnosis; special regime