Toleranční sbor v Moravči do roku 1848 - Zavadilová, Gabriela (Univerzita Pardubice, 2012)
Práce obsahuje jak obecné části, které popisují situaci v Čechách od vydání Tolerančního patentu do prvních změn v roce 1848, tak především části praktické, které se zaměřuji konkrétně na vznik a první léta tolerančního sboru v Moravči. Podle pramenů se práce zaměřuje na početní základnu sboru a její proměny v čase, ale zabývá se i finanční situací sboru. Práce nastiňuje i společenské poměry především vztahy mezi katolíky a nekatolíky v daném místě.
Congregation of Tolerance in Moraveč until 1848
Keywords: Moraveč; evangelictví; Toleranční patent; 1848; protestantism; Patent of Tolerance