Využívání alternativních pomůcek při kojení - Voříšková, Aneta (Univerzita Pardubice, 2014)
Tématem této závěrečné teoreticko - výzkumné práce je "Využívání alternativních pomůcek při kojení". Teoretická část je zaměřena především na vysvětlení a objasnění tvrzení, že výživa dítěte mateřským mlékem je důležitá a nenahraditelná. Jsou zde uvedena fakta, proč je tento způsob výživy ideální. Cílem je stručně shrnout význam a důležitost kojení pro dítě i matku. Dále se teoretická část této práce zabývá možnými problémy při kojení a jejich následným řešením především pomocí alternativních způsobů krmení a používáním speciálních pomůcek. Cílem empirické části je ověřit informovanost žen o možnostech používání alternativních způsobů dokrmování a zjistit dostupnost a finanční přijatelnost pomůcek určených pro tento způsob výživy. Popsat informovanost matek o kojení a zjistit jejich vědomosti o důležitosti tohoto základního způsobu výživy, dále popsat výskyt nejčastějších problémů při kojení a zjistit možné alternativy, které jsou nabízeny matkám při problémech s kojením.
Utilization of alternative aids at breast-feeding
Keywords: výživa; kojení - laktace; mateřské mléko; dokrmování; alternativní pomůcky; nutrition; breastfeeding - lactation; breast milk; feeding; alternative aids