Specifika péče u pacienta s cévní mozkovou příhodou - Novotná, Natálie (Univerzita Pardubice, 2020)
Bakalářská práce se věnuje problematice cévní mozkové příhody. Teoretická část se zabývá cévní mozkovou příhodou - charakteristikou onemocnění, jejími typy, klinickými příznaky, rizikovými faktory, diagnostikou a léčbou. Dále je zmíněna ošetřovatelská péče a prevence vzniku cévní mozkové příhody. V průzkumné části jsou uvedeny tři kazuistiky pacientů po cévní mozkové příhodě v nemocničním zařízení, které vznikly kvantitativním šetřením a následně byl sestaven ošetřovatelský plán péče.
Specifics of the ischemic stroke patient
Keywords: cévní mozková příhoda; ischemie; hemoragie; rizikové faktory; příznaky; stroke; ischemia; hemorrhage; risk factors; symptoms