Restaurování šedého stínovaného sgrafita "Abrahámův pohřeb" a "Jákobův zápas s andělem" na fasádě domu čp. 538 na Horním náměstí ve Slavonicích - Koledova, Anastasia (Univerzita Pardubice, 2025)
Bakalářská práce prezentuje komplexní restaurovaní renesančního sgrafita na fasádě měšťanského pivovaru dům čp. 538, bývalé čp. 108 na Horním náměstí ve Slavonicích. Jedná se o dva výjevy “Abrahámův pohřeb” (výjev z Geneze číslo 25) a “Jákobův zápas s andělem” (výjev z Geneze číslo 32). Restaurátorská práce byla provedena v rámci restaurování pravé části fasády a navazovala na restaurování její levé části. Předmětem průzkumu byl i výzkum stavebního vývoji objektu s důrazem na proměny sgrafitové fasád, který je popsán v rozšířené kapitole. Práce zároveň obsahuje textovou a grafickou přílohu.
Restoration of gray shaded sgraffito "Abraham's funeral" and "Jacob wrestling with the angel" on the facade of house No. 538 on Horní náměstí in Slavonice
Keywords: restaurovaní; figurální sgrafito; renesance; Slavonice; městský pivovar; Starý zákon; restoration; figurative sgraffito; Renaissance; Slavonice; municipal brewery house; Old Testament