Křižácké výpravy a jejich dopad na mezináboženské vztahy - Vala, Tadeáš (Univerzita Pardubice, 2011)
V této bakalářské práci nesoucí název Křižácké výpravy a jejich dopad na mezináboženské vztahy se zabývám vlivem křížových tažení do Palestiny na vývoj vztahů mezi třemi monoteistickými náboženstvími – judaismem, křesťanstvím a islámem. Práce nejprve poukazuje na vzájemné pohledy, představy a vztahy vyznavačů jednotlivých tradic v období před křížovými výpravami. Dále analyzuje jejich vzájemná působení a z nich plynoucí změny názorů v průběhu křížových výprav. A na závěr se práce zabývá dopadem této konfrontace na mezináboženské vztahy. Cíleně je kladen důraz na náboženské aspekty v těchto střetech 12. a 13. století.
Crusades and Their Impact on Interreligious Relations
Keywords: mezináboženské vztahy; křížové výpravy; judaismus; křesťanství; islám; nevěřící; jinověrci; interreligious relations; crusades; Judaism; Christianity; Islam; unbelievers; dissenters