Role žen v nakladatelství Petlice - Vrzáčková, Denisa (Univerzita Pardubice, 2024)
Cílem diplomové práce je prozkoumat činnost samizdatového nakladatelství Edice Petlice (1972-1990) v kontextu dobové literární kultury. Předmětem výzkumu je spektrum rolí, s nimiž do provozu tohoto nakladatelství vstupovaly zapojené ženy (autorky, písařky, novinářky, editorky aj.). Na základě analýzy pramenného materiálu je sledována bohatá činnost pěti vybraných žen (Zdena Erteltová-Phillipsová, Eva Kantůrková, Iva Kotrlá, Sylvie Richterová a Zdena Tominová).
The Roles of Women in the Publishing House Petlice
Keywords: samizdat; disent; role žen; Edice Petlice; neoficiální kultura; literární kultura; samizdat; dissent; women's roles; Edice Petlice; unofficial culture; literary culture