Rosten´s "O Kaplan! My Kaplan!" as a challenging literary piece for its translator Antonín Přidal - Vondráčková, Dana (Univerzita Pardubice, 2007)
Bakalářská práce je zaměřena na jazykovou analýzu překladu literárního díla se zaměřením na problematiku kulturní převoditelnosti textu. Předmětem analýzy je kniha Leo Rostena, která formou humorných příběhů popisuje příhody amerických imigrantů jež navštěvují večerní přípravnou školu pro dospělé. Jazykový rozbor porovnává anglický originál s českým překladem a upozorňuje na prvky, které jsou specifické pro daný jazyk i kulturu. Analýza se pokouší dokázat, že uvedené literární dílo nelze prostě přeložit, nýbrž převést z jednoho kulturního prostředí do jiného. Teoretická část definuje terminologii, popisuje překladatelské postupy a vysvětluje přístup k analýze. Praktická část prezentuje analýzu překladu a provádí rozbor překladatelových postupů.
Keywords: jazykové analýzy; překladatelství; lingvistika; originály; překlady; porovnání; kulturní převoditelnost