Pigmenty na bázi CeO2 - Bořková, Kateřina (Univerzita Pardubice, 2011)
Byly ověřeny podmínky syntézy sloučenin typu Ce1-(x+y)TbxZryO2, kde x = 0,05 a y = 0,05, 0,15, 0,25, 0,35, 0,45, 0,55, 0,65, 0,75 a 0,85 a dále pak x = 0,15 a y = 0,05, 0,15, 0,25, 0,35, 0,45, 0,55, 0,65 a 0,75. Všechny vzorky byly připravovány klasickým způsobem založeným na reakci v tuhé fázi a při jednotlivých teplotách výpalu pohybujících se od 1200 do 1600 °C po 100 °C. Barevně nejzajímavější pigment (pro x = 0,05, y = 0,25 a pro x = 0,15, y = 0,25) byl dále připraven dvoustupňovým způsobem a srážením.
Pigments based on CeO2
Keywords: CeO2; keramické pigmenty; barevné vlastnosti; CeO2; ceramic pigments; colour properties