Důstojnost pacienta na operačním sále - Suchomelová, Kristýna (Univerzita Pardubice, 2023)
Diplomová práce na téma Důstojnost pacienta na operačním sále je teoreticko - průzkumnou prací. Teoretická část se zabývá pojmem a významem lidské důstojnosti a na zakotvení lidské důstojnosti v legislativě a etickém kodexu. Dále je teoretická část zejména zaměřena na důstojnost pacienta na operačním sále a je popsáno jak může být jeho důstojnost podpořena ale také jak může být narušena. V teoretické části je také zahrnuto jak je komunikace mezi personálem a pacientem důležitá k podpoře důstojnosti. Průzkumná část diplomové práce je zejména zaměřena na povědomí personálu o důstojnosti a subjektivní hodnocení svých kolegů při práci na operačním sále, která souvisí se zachováním či narušením pacientovi důstojnosti. Data pro průzkumnou část byla zajištěna anonymním dotazníkem vlastní tvorby.
Patient dignity in the operating room
Keywords: lidská důstojnost; pacienti; operační sál; perioperační sestra; ošetřovatelská péče; intimita; human dignity; patients; operating room; perioperative nurse; nursing care; intimacy