Kurkumin - biochemické funkce a využití - Dušková, Veronika (Univerzita Pardubice, 2023)
Tato bakalářská práce se věnuje kurkuminu - polyfenolu, který se přirozeně vyskytuje v rostlinách rodu Curcuma L. Jsou zde vyjmenovány nejen jeho fyzikálně-chemické a biologické vlastnosti, ale také možnosti jejich zlepšení prostřednictvím syntézy nových analogů kurkuminu. Zmíněno je i též potenciální využití kurkuminu, a to především v potravinářském průmyslu. V závěru jsou uvedeny některé metody stanovení kurkuminu v potravinách či v biologicky aktivních doplňcích stravy.
Curcumin - biochemical functions and utilization
Keywords: Kurkumin; kurkuminoidy; Kurkuma; Curcuma longa L.; E100; Curcumin; Curcuminoids; Turmeric; Curcuma longa L.; E100