Korecká, LucieDušková, Veronika2024-03-122024-03-1220232023-07-12https://hdl.handle.net/10195/82588Tato bakalářská práce se věnuje kurkuminu - polyfenolu, který se přirozeně vyskytuje v rostlinách rodu Curcuma L. Jsou zde vyjmenovány nejen jeho fyzikálně-chemické a biologické vlastnosti, ale také možnosti jejich zlepšení prostřednictvím syntézy nových analogů kurkuminu. Zmíněno je i též potenciální využití kurkuminu, a to především v potravinářském průmyslu. V závěru jsou uvedeny některé metody stanovení kurkuminu v potravinách či v biologicky aktivních doplňcích stravy.54 s.czeBez omezeníKurkuminkurkuminoidyKurkumaCurcuma longa L.E100CurcuminCurcuminoidsTurmericCurcuma longa L.E100Kurkumin - biochemické funkce a využitíCurcumin - biochemical functions and utilizationbakalářská práce46139