Počátky restaurování a péče o obrazové sbírky v Čechách a dílo Václava Bernarda Ambrože (Ambrozi) - Sejkorová Kašparová, Věra (Univerzita Pardubice, 2015)
Práce se okrajově zabývá počátky péče a restaurování o obrazové sbírky v Evropě a českých zemí v období 18. století a podává přehled význačných osobností tohoto oboru. Dále představuje život a působení pozdně barokního malíře Václava Bernarda Ambroziho (18231806), dvorního malíře Marie Terezie, znalce umění, sběratele a restaurátora, jehož tvorba zahrnuje malířský styl pozdního baroka, rokoka i klasicismu. Přesto je odborné povědomí o jeho osobnosti dnes mizivé. Stylově vychází z tvorby Václava Vavřince Reinera, ale také benátského a nizozemského umění, s kterým se mohl seznámit v Nostických sbírkách, které spravoval. Jeho realizace nacházíme především v Praze a okolí (pražské nostické městské paláce, Měšice, či Líbeznice a další).
Restoration and Care Beginnings of Painting Collections in Bohemia and Work of Václav Bernard Ambrož (Ambrozi)
Keywords: restoration; collecting; picture gallery; Václav Bernard Ambrož; Ambrozi; wall painting