Hodnocení míry uspokojení potřeb zákazníků společnosti Guseppe, a. s. - Myslivec, Jan (Univerzita Pardubice, 2006)
Bakalářské práce nejprve obecně popisuje teorii marketingového výzkumu, jeho metody, části a typy šetření tak, aby poskytla dostatečný teoretický základ k provedení samotného marketingového výzkumu. Dále se zabývá charakteristikou společnosti Guseppe, a. s. a poté je věnována aplikaci marketingového výzkumu se zaměřením na spokojenost zákazníka a obecné zmapovní pozice této společnosti na trhu s mraženými výrobky. Závěr obsahuje stručné shrnutí dosažených výsledků a splnění cíle.

The bachelor work is generally descriptioned by the explanation of marketing research, its methods, parts and types of investigation for sufficient theoretic principle of this marketing research. There are characteristics of Guseppe, a. s. corporation and application of the marketing research on customers satisfaction and pozition of the corporation in the second part. The end depicts the summary of the results and reached attains.
Evalution of Guseppe's customers sarisfaction rate
Keywords: Marketing research; methods; customer satisfaction; Research; marketingové výzkumy; spokojenost zákazníků; Guseppe, a. s.; Marketing; šetření; náhodné výběry; Výzkum