Použití metody Monte Carlo při výuce spolehlivosti na DFJP - Menčík, Jaroslav (Univerzita Pardubice, 1999)
V příspěvku je shrnut obsah základního kursu simulační techniky Monte Carlo, přednášeného na Dopravní fakultě Jana Pernera v předmětech inženýrského a doktorandského studia, zabývajících se spolehlivostí. V prvé části je vysvětlen princip metody a stručně popsány dva komerční programy, užívané ve výuce. Rovněžje diskutována otázka přesnosti výsledků získaných simulací. V Další části je uvedeno jedenáct úloh , pomocí nichž studenti získají představu o podstatě a možnostech metody Monte Carlo : od generování náhodné veličiny se zadaným rozdělením pravděpodobnosti, přes vytváření funkcí více náhodných veličin, až po výpočty pravděpodobnosti poruchy konstrukčních dílů a složitějších systémů a jejich optimalizaci pro dosažení požadované spolehlivosti.
Keywords: Doprava; spolehlivost; simulace systémů; metoda Monte-Carlo