Dobrovolnictví jako nástroj aktivizace občanů - Ročková, Zuzana (Univerzita Pardubice, 2011)
Autorka v práci analyzuje pojem aktivizace občanů a vysvětluje, jak s ním souvisí dobrovolnictví. Dále se zaměřuje na samotné dobrovolnictví a charakterizuje jeho jednotlivé složky (činnost koordinátorů, motivy dobrovolníků, propagaci dobrovolné činnosti aj.). Z vlastního výzkumu se snaží potvrdit několik hypotéz, které si sama stanovila. Výzkum byl zaměřen na dobrovolníky vykonávající dobrovolnou činnost v CEDRu o.p.s. Pardubice, Šanci pro Tebe a v členských organizacích občanského sdružení KONEP. Cílem výzkumu bylo identifikovat přístup dobrovolníků k dobrovolné činnosti a jejich zkušenosti s dobrovolnictvím jako nástrojem aktivizace občanů. Zároveň se výzkum zaměřil na výstupy, které dobrovolná pomoc poskytuje. V závěru práce autor vyhodnocuje výsledky obdržené od respondentů a zamýšlí se nad možnostmi dalšího výzkumu v této oblasti.
Volunteering as a tool for mobilization of citizens
Keywords: aktivizace; dobrovolnictví; dobrovolníci; activation; volunteerism; volunteers