Cílování inflace ve státech EU - Cempírek, Lukáš (Univerzita Pardubice, 2013)
Diplomová práce se zabývá vysvětlením použití měnověpolitických režimů, zejména cílování inflace a na praktickém příkladu názorně porovnává vybrané země z hlediska vývoje a způsobu cílování inflace v odlišných monetárních politikách. Pro práci byly vybrány státy, které již vstoupily do Evropské měnové unie, kdy je monetární politika realizována Evropskou centrální bankou, tak státy, které mají autonomní monetární politiku. Tuto podmínku splňuje Česká republika a Slovensko. U těchto zemí je popsán historický vývoj cílování inflace a následně je vypracována jejich komparace.
Inflation targeting in the EU States
Keywords: inflace; cílování inflace; monetární politika; Evropská unie; Evropská centrální banka; inflation targeting; inflation; monetary policy; European Union; European Central Bank