Svatba jako přechodový rituál na stránkách časopisu Český lid (1892-1932) - Janečková, Veronika (Univerzita Pardubice, 2009)
Bakalářská práce se zabývá tématem svatby jako jednoho z přechodových rituálů. Výchozím pramenem pro studium svatby se v našem případě stal časopis Český lid z let 1892-1932. Následující text zachycuje svatbu od prvních příprav až po konec svatebního veselí. Důraz je kladen na rituální význam jednotlivých událostí svatby. Těžištěm práce je popis důležitých osob, momentů a atributů svatby.
Wedding like rites of passage on the pages of journal Český lid (1892-1936)
Keywords: svatby; přechodové rituály; Český lid; nevěsty; venkov; weddings; rites of passages; brides; country