Edukace ženy s gestačním diabetem mellitem - Jančíková, Petra (Univerzita Pardubice, 2024)
Tato bakalářská práce "Edukace ženy s Gestačním diabetem mellitem" se skládá ze dvou hlavních částí. První částí je část teoretická, která se zabývá definicí onemocnění gestačního diabetu mellitu, jeho léčbou, riziky při nedodržování opatření a screeningovými vyšetřeními. V této části je také popsán edukační proces a komunikace porodních asistentek s pacientem při edukaci. Druhá část, praktická, se zabývá rozborem výsledků z části znalostního a z části zjišťovacího dotazníku, ve kterém je zkoumáno, jaké mají ženy s gestačním diabetem mellitem informace o tomto onemocnění a jak jim jsou informace o onemocnění předávané od zdravotníků. V této části je také vytvořena mapa péče. Vzdělávací materiál pro ženy s gestačním diabetem mellitem slouží k upevnění jejich znalostí o této nemoci.
Education of woman with gestation diabetes mellitus
Keywords: gestační diabetes mellitus; edukace; porodní asistentka; edukační mapa; gestation diabetes mellitus; education; midwife; information map care