Využití kapilární elektroforézy pro analýzu diagnostických biomarkerů nádorových onemocnění - Šťovíčková, Eliška (Univerzita Pardubice, 2015)
Bakalářská práce se zabývá možnostmi využití kapilární elektroforézy pro diagnostiku nádorových onemocnění. V první části práce jsou shrnuty principy elektroforetické separace a jednotlivých technik kapilární elektroforézy včetně instrumentace. Další část je věnována stručné charakteristice a přehledu nádorových onemocnění a významu nádorových markerů. V poslední části práce jsou detailně popsány některé dosud publikované výsledky o využití vybraných technik kapilární elektroforézy pro detekci nádorových onemocnění a jejich aplikace pro specifické typy nádorů.
The use of capillary electrophoresis for analysis of cancer diagnostic biomarkers
Keywords: capillary electrophoresis; cancer diseases; tumor markers; clinical diagnostics; kapilární elektroforéza; nádorová onemocnění; nádorové markery; klinická diagnostika