Transformace lipidů na mastné kyseliny nejen pomocí enzymatické katalýzy - Šmardová, Marie (Univerzita Pardubice, 2024)
Bakalářská práce se zabývá přeměnou volných mastných kyselin (VMK) z rostlinných olejů s obsahem fosfolipidů pomocí homogenní a enzymatické katalýzy. Teoretická část popisuje vlastnosti a využití lipidů (zejména triacylglycerolů a fosfolipidů) a možnosti jejich přeměny na mastné kyseliny včetně jejich vlastností a využití. V rámci experimentální práce bylo provedeno zmýdelnění rostlinného oleje a fosfolipidu a pak jejich neutralizace na VMK, což bylo potvrzeno vysokým číslem kyselosti. V případě enzymatické katalýzy byla pro přeměnu fosfolipidu využita fosfolipáza A1 z Aspergullis oryzae imobilizované na magnetických částicích makroporézní perlové celulózy. Součástí práce byla optimalizace reakčních podmínek pro solubilní fosfolipázu a ověření hydrolytické aktivity solubilní a imobilizované fosfolipázy. Produkt reakce byl analyzován pomocí infračervené a Rammanovy spektrometrie, kde byly sledovány funkční skupiny vzniklé hydrolytickým štěpením.
Transformation of Lipids into Fatty Acids not only by Enzymatic Catalysis
Keywords: enzymatická katalýza; lipidy; enzymy; fosfolipázy; imobilizace; hydrolýza; enzymatic catalysis; lipids; enzymes; phospholipases; immobilization; hydrolysis