Vojtěch Václav Sternberg (1868-1930) - politik a básník - Matoušková, Ludmila (Univerzita Pardubice, 2012)
Má práce je zaměřena na osobu hraběte Vojtěcha Václava Sternberga a jeho politickou a básnickou činnost. Z těchto činností vyplývaly jeho životní názory, a to na politiku, společnost, či svou osobu. Byla zde sledována přelomová období českých dějin, a to od poloviny 19. století do konce 20. let 20. století. Práce sleduje vývoj politických názorů, jak společnosti, tak i osoby hraběte Sternberga, který začíná svou minulost psát od přelomu 20. století. Tato práce by mohla přinést další poznatky o této době, jak na poli politiky Habsburské monarchie, tak šlechtické společnosti. Výzkum by mohl obohatit o nový odlišující pohled do specifické skupiny, v podobě šlechtického politika.
Adalbest Wenceslaus Sternberg (1868-1930) - a Politician and a Poet
Keywords: 19. století; šlechta; Sternberg; Czernin; politika; poezie; 19th century; aristocracy; politics; poetry