Restaurování části nástěnné malby "Nanebevstoupení Krista" v interiéru kaple Bolestné Panny Marie v Broumově, Olivětíně - Čivrná, Romana (Univerzita Pardubice, 2018)
Bakalářská práce prezentuje restaurování části nástropní malby vyobrazující téma Nanebevstoupení Krista. Malba se nachází v kapli Bolestné Panny Marie v části Broumova zvané Olivětín. V kapli se nacházely dvě vrstvy maleb z různých časových období. Restaurována byla originální výmalba kaple pocházející z období baroka (z 18. století) jejím autorem je pravděpodobně Josef Hager (17261781). V rámci restaurátorského zásahu byla odstraněna přemalba z 19. století, která byla patrně vytvořena malířem Adolfem Tinzmannem (st./ml.). Práce je složena z restaurátorského průzkumu a dokumentace provedených zásahů, jenž jsou doplněny o fotografickou, grafickou i textovou přílohu. Rozšířená kapitola této práce se zabývá autory přemaleb z 19. století Adolfem Tinzmannem (st./ml.). Její náplní jsou životopisné údaje malířů a dokumentace dalších nalezených realizací a jejich stavu dochování.
Restoration of a Part of a Mural Painting "Ascension of Jesus Christ" in the Interior of the Chapel of Our Lady of Sorrows in Broumov, Olivětín
Keywords: restaurování; průzkum; nástěnná malba; Nanebevstoupení Krista; Broumov - Olivětín; Tinzmann, Adolf; baroko; přemalba; restoration; research; mural painting; Ascension of Jesus Christ; Broumov - Olivětín; Tinzmann, Adolf; Baroque; overpainting