Nekontrolované učení v neuronových sítích třídy ART a možnosti jejich využití v ekonomické sféře - Jonáš, Jan (Univerzita Pardubice, 2007)
Diplomová práce se zabývá návrhem modelu neuronových sítí typu ART pro klasifikaci obcí Pardubického kraje do tříd dle jejich bonity. Nekontrolované učení neuronové sítě typu ART probíhá na základě její schopnosti rozeznat ve svých vstupech stejné či podobné vlastnosti a klasifikovat objekty dle těchto vlastností. V první části diplomové práce je vymezen pojem bonity obcí, aspekty a metody ohodnocování bonity obcí. Jsou zde popsány neuronové sítě typu ART1 a ART2, jejich vrstvy, výhody a odlišnosti. V dalších částech je navržen a verifikován model řešící klasifikaci obcí Pardubického kraje do tříd dle jejich bonity prostřednictvím programového prostředí MATLAB spolu s uživatelskou příručkou modelování neuronových sítí typu ART2 v tomto programovém prostředí.
Unsupervised learning in neural networks ART type and possibilities of their usage in economic fields
Keywords: credit rating of municipalities; Neural Networks; bonita obcí; neuronové sítě; ART; MATLAB