Teaching English to Pre-school children: Focus on Exposure - Prokopová, Tereza (Univerzita Pardubice, 2020)
Tato práce se zabývá ranou výukou anglického jazyka se zaměřením na maximalizaci jazykového inputu. První část uvádí výuku anglického jazyka v předškolním věku do kontextu vzdělávání v České republice a zároveň vývojově charakterizuje dítě předškolního věku. Následují hlavní teorie v oblasti osvojování druhého jazyka se specifickým zaměřením na maximalizaci jazykového inputu. Jsou zde také diskutovány zásadní oblasti související s výukou druhého jazyka v kontextu předškolního vzdělávání. Dále jsou představeny vhodné metody a aktivity pro děti předškolního věku a s nimi i teoretický základ pro tvorbu kurikula. V druhé části je popsán výzkum a jeho metody. Část se pak zejména zabývá plány hodin, které jsou vytvořeny tak, aby docházelo k maximalizaci jazykového inputu. Následuje reflexe celého procesu plánování hodin a výuky.
Raná výuka anglického jazyka se zaměřením na maximalizaci jazykového inputu
Keywords: raná výuka jazyka; maximalizace jazykového inputu; předškolní dítě; metody výuky; early language teaching; language exposure; preschool child; early language teaching methodology