Pojetí hry v díle Hra jako symbol světa Eugena Finka - Tomanová, Klára (Univerzita Pardubice, 2009)
Práce je zaměřena na filosofické pojetí hry v díle Eugena Finka. Převážně vychází z jeho knihy Hra jako symbol světa. Na začátku je vysvětleno, že hra, i přes to, že se jeví jako neproblematický a pro filosofii nedůležitý fenomén, může být právoplatným předmětem filosofického zkoumání. Pomocí hry chce Fink nahlédnout do celku světa a ukázat postavení člověka v něm. Hra je totiž takový fenomén, ve kterém se odehrávají možnosti lidského života. V reálném životě jsou lidská rozhodnutí skoro vždy nezvratná a určují další vývoj člověka samého. Ve hře se člověk může rozhodnout, jak chce, bez obav z následků. Díky některým charakteristickým rysům, se hra stává symbolem. Tím, že vážný život napodobuje a odráží jako zrcadlový obraz, je symbolem celku světa. Díky této symbolice hry je člověk schopen pochopit svou vlastní existenci mezi ostatními jsoucny a ve světě.
The conception of playing in the work " Spiel als Weltsymbol " by Eugen Fink
Keywords: Games; symbols; cult; profanes; Hry; symboly; kulty; světskosti