Kvantifikace genové exprese onkologických biomarkerů chronické lymfocytární leukemie metodou real-time PCR - Jurčíčková, Zuzana (Univerzita Pardubice, 2012)
Jedním z nejčastějších typů leukémie v západní Evropě, která postihuje především starší pacienty, je chronická lymfocytární leukémie. Průběh nemoci může být velmi různý v závislosti na typu prognózy, proto je včasné určení předpokládaného klinického průběhu nemoci v této oblasti velmi důležité. V dnešní době je v diagnostice CLL největší důraz kladen na identifikaci molekulárně biologických markerů ? genů, jejichž hladina exprese může napomoci klinikovi rozhodnout se, do které prognostické skupiny pacient patří a jaký typ léčby je pro něj vhodný. S rozvojem nových diagnostických metod jsou diagnostikováni stále mladší pacienti, u nichž se často ještě ani neobjevily klinické příznaky. Metodou volby v oblasti diagnostiky molekulárních biomarkerů je real-time PCR, která je ?zlatým standardem? v kvantifikaci genové exprese a to především pro svou vysokou citlivost a přesnost. Za posledních dvacet let velmi pokročily možnosti zařazení pacienta do odpovídající prognostické kategorie, avšak další výzkum a identifikace nových biomarkerů v oblasti molekulárně biologického profilování pacientů jsou nezbytné.
Gene expression quantification of biomarkers of chronic lymphocytic leukemia by real-time PCR method
Keywords: chronická lymfocytární leukémie; reverzní transkripce; genová exprese; kvantitativní real-time PCR; onkologické biomarkery; chronic lymphocytic leukemia; reverse transcription; quantitative real-time PCR; gene expression; oncology; biomarkers