Návrh učebního textu pro předmět fyzika pro ZŠ - Charvátová, Andrea (Univerzita Pardubice, 2023)
Tato práce pod názvem „Návrh učebního textu pro předmět fyzika kapitoly Kapaliny pro ZŠ“ je závěrečnou prací Doplňkového pedagogického studia Univerzity Pardubice. Tento učební text je věnován části učiva předmětu fyzika, kapitole o kapalinách, a je určený pro žáky 2. stupně základních škol. Rozsah učiva je dán rámcovým vzdělávacím programem. Cílem práce bylo vytvořit učební text srozumitelnou a přehlednou formou, kde jednotlivé části na sebe logicky navazují a žáci se v textu snadno orientují. Proto je učební text tvořen kromě textové části i obrazovou částí a odkazy na videa s vhodnými názornými pokusy. Pokusy jsou zde i popsány a vyobrazeny, platnosti zákonů a existence jednotlivých jevů jsou jejich prostřednictvím odvozovány.
Proposal of Didactic Text for Subject Physics Designed to Elementary School
Keywords: didaktika; kapaliny; fyzikální zákony; síla; pokusy; didactics; liquids; physical laws; force; experiments