Návrh statistického hodnocení telemarketingových projektů v rámci call centra firmy Teleperformance - Podařilová, Vítězslava (Univerzita Pardubice, 2012)
Tato práce je zaměřena na problematiku statistického hodnocení telemarketingových projektů v rámci call centra firmy Teleperformance. V práci jsou zmíněny metody statistického hodnocení projektů a návrh jejich aplikace na společnost Teleperformance ČR, což by mohlo vést k efektivnímu využívání základních statistických metod a snížení ušlých zisků.
Design a statistical evaluation of projects under the telemarketing call center company Teleperformance
Keywords: call centrum; telemarketing; projekty; klienti; zákazníci; KPI ukazatele; statistické metody hodnocení projektů; call center; projects; clients; customers; KPI indicators; statistical methods for evaluation of projects