Vliv kompenzačních pomůcek na kvalitu života pacientů se svalovou dystrofií - Šafrová, Michaela (Univerzita Pardubice, 2022)
Bakalářská práce poskytuje přehled o problematice svalových dystrofií, zaměřuje se zejména na Duchennovu formu, souhrnně popisuje klinické příznaky, jednotlivé fáze onemocnění, jeho diagnostiku, komplikace, zvláštnosti péče, současné možnosti léčby a novinky ve výzkumu. Shrnuje podmínky pro získání jednotlivých příspěvků a pomůcek vztahujících se k diagnóze, na něž je možné čerpat příspěvek od zdravotní pojišťovny a státu. Zkoumá a hodnotí kvalitu života pacientů se svalovou dystrofií a vliv kompenzačních pomůcek na ni. Jejím výstupem je edukační materiál provázející pacienty procesem schvalování žádosti o příspěvky a pomůcky.
Influence of compensatory aids on the quality of life of patients with muscular dystrophy
Keywords: svalová dystrofie; Duchennova svalová dystrofie; DMD; kvalita života; kompenzační pomůcky; muscular dystrophy; Duchenne muscular dystrophy; DMD; quality of life; compensatory aids