Čištění syntetických kovoobráběcích kapalin membránovou filtrací - Navrátilová, Jana (Univerzita Pardubice, 1996)
Práce se zabývá studiem mikrofiltrace komerční syntetické kovoobráběcí kapaliny Parasol 200 A na trubkových keramických membránách s cílem odstranit znečištění emulgovanými oleji vzniklé při jejich používání a umožnit tak jejich recyklaci. K experimentům byly použity keramické trubkové membrány. Podíl zachycených olejových částic v retentátu se pohybuje v rozmezí 94 - 100%, zatímco kovoobráběcí kapalina prochází membránou jeko permeát.
Synthetic metalworking fluids treatment using membrane microfiltration
Keywords: mikrofiltrace; keramické membrány; syntetické kovoobráběcí kapaliny; recyklace; Životní prostředí