Problematika šetření a analýzy dat ze sociální politiky - Šanda, Martin; Mandys, Jan (Masarykova univerzita, 2017)
Příspěvek se zabývá problematikou šetření a výzkumů zaměřených na sociální politiku. Pojednává o slabinách, rizicích, výhodách a nevýhodách celého procesu šetření od samotného stanovení problému, průběhu šetření až po analýzu a vyhodnocení dat. Zkoumané oblasti jsou sami o sobě komplikovanou záležitostí již od jejich samotné definice, proto se pokoušíme popsat existující dilemata jak samotných dat, tak diskutovat samotný proces jako takový, jejich zpracování a výsledně syntetizovat a analyzovat získané výsledky. Cílem příspěvku je poukázat na slabiny celého procesu a nastínit možnosti, jak jim předejít a zvýšit tak vypovídající hodnotu celého výzkumu či šetření s akcentem na jejich praktické využití. Popsané výsledky (konkrétní náměty na zlepšení) lze následně využít pro další šetření, nejenom ve zmíněných oblastech, ale také v dalších příbuzných disciplínách. Konkrétně se jedná například o změny v metodologii popsaných výzkumů a využití modelování pro interpretaci reality i ve společenských vědách.
Problematics of surveys and data analysis in social policy
Keywords: CRISP-DM; pečovatelská služba; sociální politika; šetření; CRISP-DM; Care Service; Social Policy; Surveys