Modelování bonity obcí pomocí Support Vector Machines - Bukovič, Lukáš (Univerzita Pardubice, 2008)
Diplomová práce se zabývá modelováním bonity obcí pomocí metody Support Vector Machines (klasifikační metodou). Cílem práce je navrhnutí optimálního klasifikátoru pomocí metody Support Vector Machine, která je schopena stanovit co nejpřesnější zařazení jednotlivých obcí do tříd. Pro tuto práci byly využity data o obcích Pardubického kraje. Tyto obce byly předem klasifikovány do tříd pomocí Kohonenových map. Úvodní část diplomové práce je věnována základním pojmům z oblasti týkající se bonity obcí a metodám, které se zabývají jejich ohodnocováním. Tato část se také dále věnuje metodě Support Vector Machine ve všeobecnosti a z hlediska klasifikace. Další část práce je věnována popisu vstupních dat použitých k modelování, předzpracováním dat a následnému návrhu vhodného klasifikátoru pomocí metody Support Vector Machine. Návrh modelu byl uskutečněn v programovém prostředí Weka The University of Waikato. Tento programový prostředek obsahuje nástroje, jako je předzpracování dat, třídění, regrese, shlukování, spojení pravidla, a další. Weka je také vhodná pro rozvíjení nového směru a to strojového učení. Další část práce se zabývá analýzou výsledků a vytvořením jednoduché uživatelské příručky uvedeného programového prostřeku.
Modelling of municipal rating by Support Vector Machines
Keywords: municipal rating; support vectors; SVM method; program funds; bonita obcí; podpůrné vektory; metoda SVM; programové prostředky