Vytěsňování černého výluhu z vrtvy sulfátové buničiny roztoky polyakrylamidu - Marhanová, Milena (Univerzita Pardubice, 2001)
Autorka v práci sledovala mechanismus vytěsňování černého výluhu z vrtvy neporézních částic destilovanou vodoua z lože sulfátové buničiny destilovanou vodou a vodnými roztoky polyakrylamidu (kationaktivními, anionaktivními a neionogenními Praestoly). Průběh vytěsňování byl vyšetřován metodou vzruchu a odezvy. Experimentálně byly stanoveny vlastnosti lože sulfátové buničiny. Testované kapaliny byly porovnávány podle dosaženého pracího výtěžku vypočteného pro jednotkový prací poměr.
Displacement of black liquor from kraft pulp bed by polyacrylamide solutions
Keywords: makromolekulární chemie; polyakrylamidy; technologie; černý výluh; disperzní modely