Využití řízené hypotermie v intenzivní a resuscitační péči u pacientů po KPCR - Novotný, Filip (Univerzita Pardubice, 2015)
Tato bakalářská práce pojednává o historii terapeutické hypotermie, shrnuje nejnovější poznatky o fungování termoregulačního systému a vlivu hypotermie na lidský organismus. Sumarizuje nejnovější poznatky o možnostech použití terapeutické hypotermie, jako metody léčby pacientů po srdeční zástavě a zároveň popisuje postup použití této techniky. Ve výzkumné části je uvedena metodika prováděného výzkumu a vyhodnocení sledovaných kritérií. Retrospektivní výzkum této práce probíhal na anesteziologicko-resuscitačním oddělení v nemocnici fakultního typu. Studie zahrnovala pacienty po úspěšně provedené resuscitaci, kteří byli v roce 2013 hospitalizováni na tomto oddělení a u kterých byla použita terapeutická hypotermie. Tato studie byla doplněna o dotazník, který byl určen zdravotnickým pracovníkům tohoto oddělení. Díky dotazníku je tato práce obohacena o informace, které nelze získat ze zdravotnických dokumentací, což vede k úplnosti výzkumné části bakalářské práce.
Using of controlled hypothermia for patients after CPCR in resuscitation and intensive care
Keywords: hypotermie; termoregulace; ochlazování; organismus; hypothermia; termoregulation; cooling; organism