Radiační zátěž ve zdravotnictví - Berná, Lenka (Univerzita Pardubice, 2017)
Bakalářská práce zabývající se tématem radiační zátěže ve zdravotnictví je koncipována na dva hlavní celky. První část je teoretická, zpracována převážně z historického hlediska od konce 19. století po současnost. Zabývá se počátky objevu radiace a využitím ionizujícího záření v praxi. S ohledem na biologické účinky ionizujícího záření na člověka se tato práce zabývá rozvojem radiační ochrany ve zdravotnictví, a to jak z pohledu zdravotnického personálu, tak běžného obyvatelstva, tedy pacientů. Druhá část je výzkumná a přináší výsledky dotazníkového šetření, které bylo zaměřeno na všeobecné znalosti týkající se radiace a ionizujícího záření ve zdravotnictví. Respondenty tohoto výzkumu tvořila široká veřejnost.
Radiation burden in health care system
Keywords: radiační zátěže; radiační ochrany; dávkové limity; ionizující záření; burden of radiation; protection of radiation; dose limits; ionizing radiation